Lipsa somnului si efectele devastatoare asupra organismului

Distribuie

Știai că lipsa de somn te poate face morocănos și ametit? Este posibil să nu știti ce efecte poate avea in legatura cu viața dvs. sexuală , memoria, sănătatea, aspectul și chiar abilitatea de a pierde în greutate . Asa ca ti-am pregatit 5 motive pentru care sa nu neglijezi somnul:

1.Somnolenţa provoaca accidente

Privarea somnului a fost un factor în unele dintre cele mai mari dezastre din istoria recentă: accidentul nuclear din 1979 de la Insula Three Mile, deversarea masivă de petrol Exxon Valdez, explozia nucleară din Chernobyl în 1986 și altele. Dar lipsa de somn este de asemenea un mare pericol pentru siguranța publică în fiecare zi pe drum. Somnolența poate încetini timpul de reacție la volan.

2. Lipsa somnului iti poate scadea nivelul de inteligenta

Somnul joacă un rol critic în gândire și învățare. Lipsa de somn slabeste aceste procese cognitive în multe feluri. În primul rând, afectează atenția, vigilența, concentrarea, raționamentul și rezolvarea problemelor. Acest lucru face mai dificil învațatul eficient.

În al doilea rând, în timpul nopții, diverse cicluri de somn joacă un rol în „consolidarea” amintirilor din minte. Dacă nu dormi suficient, nu vei putea să-ți amintești ce ai învățat și experimentat în timpul zilei.

3. Deprivarea de somn poate duce la probleme grave de sănătate

Tulburările de somn și pierderea cronică de somn vă pot provoca:

  • Boala de inima
  • Infarct
  • Insuficienta cardiaca
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Tensiune arterială crescută
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet

4. Lipsa somnului ucide pofta sexuală

Specialiștii în somn spun că bărbații și femeile lipsite de somn raportează libidoul scăzut și interesul mai puțin pentru sex . Energia epuizată, somnolența și tensiunea crescută pot fi în mare măsură de vină.

5.Lipsa somnului îți îmbătrânește pielea

Cei mai mulți oameni au experimentat pielea uscată și ochi rosii după câteva nopți de somn ratat. Dar se dovedește că pierderea cronică a somnului poate duce la pielea neplăcută, linii fine și cercuri întunecate sub ochi .
Când nu dormi suficient, corpul tău eliberează mai mult cortizolul hormonului de stres. În cantități în exces, cortizolul poate descompune colagenul pielii, proteina care menține pielea netedă și elastică.

Pierderea somnului determină, de asemenea, organismul să elibereze prea puțin hormon de creștere uman . Când suntem tineri, hormonul creșterii umane promovează creșterea. Pe măsură ce îmbătrânim, ajută la creșterea masei musculare, la îngroșarea pielii și la întărirea oaselor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *